Pečené vepřové maso na kysaném zelí je chutné, a navíc syté jídlo, které spojuje chuť pečeného masa v kombinaci s kyselo-sladkou chutí zelí. Navíc je kysané zelí zdrojem vitamínů a také je dobré pro trávení.
Ingredience
- 800 g vepřového masa (například plecko, krkovička nebo líčka)
- 1 kg kysaného zelí
- 2 středně velké cibule, nasekané na plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička majoránky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce hladké mouky (na zahuštění omáčky)
- 300 ml vody nebo vývaru
Postup
- Příprava masa: Opláchněte vepřové maso pod tekoucí vodou a osušte papírovým utěrkou. Vepřové maso můžete nařezat na menší kusy, pokud je to potřeba.
- Příprava zelí: V hrnci nebo větší pánvi rozehřejte sádlo nebo olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezezlátne. Přidejte česnek a smažte další minutu.
- Přidání zelí: Přidejte kysané zelí (po opláchnutí a odkapání) do hrnce s cibulí a vařte ho spolu asi 5 minut, dokud zelí nezačne měknout.
- Koření a vaření: Přidejte kmín, mletou papriku, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Zamíchejte a vařte dalších 10 minut, dokud zelí nezměkne a koření se dobře nepromíchá.
- Příprava pečeného masa: Vepřové maso osolte a opepřete z obou stran. V pánvi si rozehřejte trochu oleje a prudce opečte maso z obou stran, aby získalo hezkou zlatohnědou barvu a zatáhlo se.
- Přesun do trouby: Maso přesuňte do pekáčku. Přilijte zelí a vše dobře promíchejte. Zakryjte pekáč a dejte do předehřáté trouby na 160 °C.
- Pečení: Pečte maso s kysaným zelím v troubě po dobu 1,5 až 2 hodiny, dokud není vepřové maso měkké a hezky šťavnaté.
- Podávání: Podávejte vepřové maso pečené na kysaném zelím například tradičně s bramborami nebo knedlíky, které mohou být bramborové nebo houskové.
Vynikající recept na vepřové maso s kysaným zelím. Připravte si skvělé hlavní jídlo plné chutí, které zasytí i pořádné chlapy, a navíc je díky kysanému zelí také zdravé.