Vepřové maso pečené na kysaném zelí – recept

Pečené vepřové maso na kysaném zelí je chutné, a navíc syté jídlo, které spojuje chuť pečeného masa v kombinaci s kyselo-sladkou chutí zelí. Navíc je kysané zelí zdrojem vitamínů a také je dobré pro trávení.

Ingredience

  • 800 g vepřového masa (například plecko, krkovička nebo líčka)
  • 1 kg kysaného zelí
  • 2 středně velké cibule, nasekané na plátky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička majoránky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce hladké mouky (na zahuštění omáčky)
  • 300 ml vody nebo vývaru

Postup

  1. Příprava masa: Opláchněte vepřové maso pod tekoucí vodou a osušte papírovým utěrkou. Vepřové maso můžete nařezat na menší kusy, pokud je to potřeba.
  2. Příprava zelí: V hrnci nebo větší pánvi rozehřejte sádlo nebo olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezezlátne. Přidejte česnek a smažte další minutu.
  3. Přidání zelí: Přidejte kysané zelí (po opláchnutí a odkapání) do hrnce s cibulí a vařte ho spolu asi 5 minut, dokud zelí nezačne měknout.
  4. Koření a vaření: Přidejte kmín, mletou papriku, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Zamíchejte a vařte dalších 10 minut, dokud zelí nezměkne a koření se dobře nepromíchá.
  5. Příprava pečeného masa: Vepřové maso osolte a opepřete z obou stran. V pánvi si rozehřejte trochu oleje a prudce opečte maso z obou stran, aby získalo hezkou zlatohnědou barvu a zatáhlo se.
  6. Přesun do trouby: Maso přesuňte do pekáčku. Přilijte zelí a vše dobře promíchejte. Zakryjte pekáč a dejte do předehřáté trouby na 160 °C.
  7. Pečení: Pečte maso s kysaným zelím v troubě po dobu 1,5 až 2 hodiny, dokud není vepřové maso měkké a hezky šťavnaté.
  8. Podávání: Podávejte vepřové maso pečené na kysaném zelím například tradičně s bramborami nebo knedlíky, které mohou být bramborové nebo houskové.

Vynikající recept na vepřové maso s kysaným zelím. Připravte si skvělé hlavní jídlo plné chutí, které zasytí i pořádné chlapy, a navíc je díky kysanému zelí také zdravé.

Napsat komentář