Vepřové na česneku se špenátem je lahodný pokrm, který kombinuje vepřové maso s bohatou česnekovou omáčkou a čerstvým špenátem. Takový oběd si opravdu zamilujete. Jako příloha se hodí brambory nebo třeba bramborové noky.
Ingredience
- 500 g vepřového masa (například vepřové krkovice), nakrájeného na plátky nebo kostky
- 6 až 8 stroužků česneku, jemně nasekaných
- 200 g čerstvého špenátu, omytého a nakrájeného
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 1/2 hrnku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku smetany na vaření
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- Citronová šťáva (pro osvěžení, volitelně)
- Petržel nebo koriandr na ozdobu (volitelně)
Postup
- Na pánvi s tlustým dnem nebo v kastrolu zahřejte olivový olej na středním ohni.
- Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji asi 2 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte nakrájený česnek a mletou papriku. Osmahněte asi 30 sekund, dokud česnek nezačne hezky vonět a paprika nezačne uvolňovat svoji chuť.
- Přidejte plátky vepřového masa na pánev a smažte je z obou stran, dokud nezezlátnou. To by mělo trvat asi zhruba 5 minut na každé straně, v závislosti na tloušťce masa. Solte a pepřete podle chuti. Můžete pokrm přelít citronovou šťávou, pokud chcete osvěžit chuť masa.
- Odstavte maso a přesuňte ho na talíř. Zakryjte ho a nechte stranou.
- Na pánvi, ve které jste dělali maso, přidejte čerstvý špenát a kuřecí (nebo zeleninový) vývar. Smíchejte a vařte, dokud se špenát nezmenší a nezbaví přebytečné vody, asi 2 až 3 minuty.
- Přidejte smetanu na vaření do pánve se špenátem a míchejte, dokud vznikne krémová omáčka.
- Vraťte maso zpět na pánev a nechte všechno společně vařit asi 3 minuty, aby se všechny chutě hezky propojily.
- Ochutnejte omáčku a případně ji osolte a opepřete podle své chuti.
- Pokrm podávejte teplý, posypaný čerstvou petrželí nebo koriandrem na ozdobu.
Toto vepřové maso na česneku se špenátem je bohaté na chuť, a zvláště lahodné také díky česneku. Můžete ho podávat s rýží, bramborami, těstovinami, nebo třeba bramborovými noky.