Vepřové plátky na houbách jsou chutným pokrmem, který kombinuje šťavnaté plátky vepřového masa s aromatickými houbami. Zkuste tento jednoduchý recept na přípravu vepřových plátků na houbách.
Ingredience
- 500 g vepřových plátků (nejlépe z vepřové panenky nebo kotlet)
- 250 g čerstvých hub (hříbky, žampiony, hlíva ústřičná nebo jiné houby), nakrájených na plátky nebo malé kousky
- 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce oleje (například olivový olej)
- 2 lžíce másla
- 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky pro ozdobu
Postup
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej a máslo.
- Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Přidejte nakrájený česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidejte nakrájené houby a smažte je asi 7 minut, dokud nezměknou.
- Ochutnejte houby a přidejte podle potřeby sůl a pepř.
- Přidejte vepřové plátky do pánve s houbami.
- Smažte vepřové plátky asi 5 minut z obou stran, dokud nejsou propečené a nezískají zlatavou barvu.
- Přidejte hovězí vývar a nechte směs vařit asi 5 minut, aby se omáčka zahustila a vepřové plátky dokončily.
- Přidejte sušený tymián a smetanu ke šlehání. Míchejte a nechte omáčku probublávat asi 5 minut, aby se zjemnila a získala správnou konzistenci.
- Ochutnejte omáčku a přidejte podle potřeby sůl s pepřem.
- Před podáváním můžete pokrm posypat nasekanými čerstvými bylinkami, jako je například petrželka nebo tymián.
Vepřové plátky na houbách jsou skvělou volbou pro hlavní chod a kombinace masa a hub je prostě neodolatelná nejen svou chutí, ale i vůní. Můžete podávat s bramborami, těstovinami nebo rýží podle vašich preferencí.