Máte zásoby domácího kysaného zelí a chutnají vám jídla s touto skvělou ingrediencí? Máme pro vás recept na vepřové závitky plněné kysaným zelím, které jsou skvělou volbou pro lahodný a sytý oběd nebo třeba večeři. Užijte si skvělou kombinaci masa a kysaného zelí s vaší oblíbenou přílohou.
Ingredience
- 4 vepřové plátky
- 1 hrnek kysaného zelí
- 4 plátky slaniny nebo uzeného masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje nebo sádla
- Sůl a pepř podle chuti
- kmín, majoránka a mletá paprika pro dochucení
Postup
- Nejprve si připravte plátky vepřového masa. Pokud jsou plátky příliš tlusté, můžete je jemně naklepat.
- Na pánvi si rozehřejte olej nebo sádlo a osmahněte na něm na tenké plátky nakrájenou slaninu nebo uzené maso dokřupava. Poté je vytáhněte z pánve a dejte zatím stranou.
- Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova. Přidejte stroužky česneku a osmažte je spolu s cibulí, dokud se hezky nerozvoní.
- Přidejte kysané zelí a osmahněte ho s cibulí a česnekem asi tak 5 minut. Přidejte sůl, pepř a podle chuti také kmín, majoránku a papriku tak, jak máte rádi.
- Plátky masa naplňte připraveným kysaným zelím a zamotejte je do závitku. Upevněte je špejlí nebo provázkem.
- Vepřové závitky dejte do pekáče a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 30 až 40 minut, dokud nejsou závitky dobře upečené.
- Během pečení zkontrolujte, jestli závitky nepotřebují zakrýt, aby se zbytečně nevysušovaly. Můžete to udělat také preventivně a v poslední třetině pečení odkrýt.
- Během posledních 10 minut pečení můžete na závitky přidat také několik plátků slaniny navíc.
- Podávejte vepřové závitky plněné kysaným zelím s bramborovou kaší nebo vařenými brambory jako přílohou.