Zde je recept na vepřový guláš, chutné a syté tradiční jídlo, ke kterému se skvěle hodí knedlík, cibule a vychlazené pivo. Pokud chcete pikantní guláš z vepřového masa, můžete přidat pálivou papriku nebo dokonce chilli.
Ingredience
- 800 g vepřového masa (plec nebo zadní), nakrájeného na kostky
- 2 cibule, jemně nasekané
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- 2 lžíce papriky (sladké nebo pikantní)
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 500 ml vývaru (vepřový, hovězí nebo zeleninový)
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
- 1 lžíce octa
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka, cibule na doladění, houskový knedlík nebo chléb
Postup
- V hrnci nebo hrnci na guláš zahřejte olej nebo sádlo. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji do měkkosti a lehkého zlatavého odstínu.
- Přidejte nakrájený česnek a pokračujte v smažení další 1 až 2 minuty.
- Do hrnce přidejte maso a osmahněte ho ze všech stran, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidejte papriku, kmín, koriandr a promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přidejte hladkou mouku a důkladně ji vmíchejte, aby se maso obalilo a vytvořila se hustá omáčka.
- Postupně přilévejte vývar, přibližně 1/3 šálku najednou, za stálého míchání, aby se vytvořila hladká omáčka bez hrudek. Pokračujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence omáčky.
- Přidejte rajčatový protlak nebo kečup, ocet, sůl a pepř. Promíchejte a přiveďte guláš k varu.
- Snižte teplotu na nízkou a přikryjte hrnec. Nechte guláš vařit na mírném plameni po dobu 1,5 až 2 hodiny, dokud vepřové maso nezměkne a omáčka se nezredukuje na požadovanou hustotu. Občas promíchejte a případně přidejte trochu vody, pokud se guláš příliš zahustí.
- Na konci vaření ochutnejte a případně přidávejte další koření, sůl nebo pepř podle chuti.
- Před podáváním posypte guláš nasekanou čerstvou petrželkou nebo cibulí.
Vepřový guláš je tradičně podáván s houskovým knedlíkem nebo vařenými bramborami. Můžete ho také doplnit nakrájenou cibulí nebo okurkami jako přílohou.
Jaké maso do vepřového guláše
Pro vepřový guláš je vhodné použít maso z vepřové plece nebo zadní. Tyto části jsou obvykle bohaté na svalové vlákno a tuk, což přispívá ke správné chuti guláše. Zde je doporučený postup pro přípravu masa na vepřový guláš.
- Vyberte si čerstvé a kvalitní vepřové maso. Plece nebo zadní jsou vhodné části pro guláš.
- Opatrně očistěte maso od případných vnitřních blan nebo výstupků. Pokud je na mase přítomná tuková vrstva, zvažte, zda ji chcete ponechat či odstranit. Tuková vrstva může přidat na chuti a šťavnatosti guláše, ale pokud preferujete méně tučný guláš, můžete odstranit.
- Maso nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 až 3 cm. Je důležité, aby byly kousky masa podobné velikosti, aby se zaručila rovnoměrná a konzistentní příprava.
- Před přidáním masa do hrnce na guláš je vhodné jej osmahnout. Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo a na středním ohni osmažte maso ze všech stran, dokud nezíská zlatavou barvu. Osmahnutí maso zpevní a přispěje k bohatší chuti guláše.
- Jakmile je maso osmahnuto, můžete ho přidat do hrnce a pokračovat ve vaření dle receptu na vepřový guláš.
Pamatujte, že příprava guláše z vepřového masa je o kombinaci kvalitních ingredience, správném koření a dostatečně dlouhém vaření pro dosažení měkkosti a plné chuti kvalitního masa.