Máte rádi bábovky a sladké celkově? Tato vláčná bábovka s jogurtem a banány je lahodný dezert nebo sladká snídaně, která kombinuje vláčnou chuť bábovky s chutí banánů a jemností jogurtu. Tento banánový recept na bábovku prostě musíte zkusit.
Ingredience
Pro těsto:
- 2 zralé banány
- 1 hrnek (240 g) bílého cukru
- 1/2 hrnku (120 ml) jogurtu (můžete použít řecký jogurt nebo běžný jogurt)
- 1/2 hrnku (120 ml) rostlinného oleje (například řepkového nebo slunečnicového)
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky (250 g) hladké mouky
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
Pro polevu (volitelně):
- 1/2 hrnku (60 g) cukru
- 1 lžíce mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Oloupejte přezrálé banány a rozmačkejte je vidličkou v nějaké míse, dokud nevznikne hladká kaše.
- V míse smíchejte rozmačkané banány, cukr, jogurt, rostlinný olej, vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte, dokud všechny ingredience nejsou společně propojeny.
- Postupně přidávejte hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
- Vymažte si formu na bábovku máslem nebo olejem a vysypte jí trochou mouky, aby se bábovka lépe vyklopila. Nalijte těsto do připravené formy na bábovku.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte bábovku v předehřáté troubě asi 45 minut nebo dokud není upečená. Použijte špejli nebo nůž, abyste zkontrolovali, zda je bábovka hotová – měla by být suchá po vytažení.
- Pokud chcete, můžete připravit polevu smícháním práškového cukru, mléka a vanilkového extraktu. Polevou přelijte bábovku po jejím vychladnutí.
- Vychladlou vláčnou bábovku s jogurtem a banány můžete podávat jako dezert nebo třeba sladkou snídani. Nakrájejte ji na plátky a dopřejte si lahodnou chuť banánů a jogurtu.
Tato vláčná bábovka je skvělou možností pro využití přezrálých banánů a nabízí výbornou kombinaci sladké chuti a vláčnosti v podobě oblíbené bábovky.