Vosí hnízda s domácím krémem nebo vaječným koňakem – recept

Vosí hnízda jsou oblíbeným vánočním cukrovím, které je často připravováno nejen během svátků, ale i jiných speciálních příležitostí. Klidně na oslavu narozenin. Vosí hnízda můžete naplnit domácím krémem, nebo vaječným koňakem.

Ingredience

Pro těsto:

  • 250 g mouky
  • 150 g másla
  • 70 g práškového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva

Pro domácí náplň:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička rumu (volitelně)
  • 100 g mletých vlašských ořechů

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si vosí hnízda pomocí speciální formy na vosí hnízda.
  2. Připravte těsto: Všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady a vypracujte hladké těsto. Těsto by mělo být dostatečně tuhé, aby drželo tvar, ale dostatečně pružné, aby se dalo snadno tvarovat.
  3. Těsto rozdělte do formy na vosí hnízda. Udělejte v každém kousku důlek, ale dejte pozor, aby dno nebylo příliš tenké.
  4. Pečte v předehřáté troubě asi 10 až 15 minut, dokud nebudou hnízda pevná a lehce zlatavá. Poté je nechte vychladnout.
  5. Mezitím si připravte náplň: Bílky ušlehejte s moučkovým cukrem do pevna. Přidejte citronovou šťávu, rum (pokud používáte) a mleté ořechy. Dobře promíchejte.
  6. Naplňte vychladlá hnízda náplní. Můžete použít zdobící sáček nebo lžíci.
  7. Nechte hnízda odpočívat alespoň několik hodin (nejlépe přes noc), aby se náplň ztuhla a chutě se propojily.

Napsat komentář