Vosí hnízda jsou oblíbeným vánočním cukrovím, které je často připravováno nejen během svátků, ale i jiných speciálních příležitostí. Klidně na oslavu narozenin. Vosí hnízda můžete naplnit domácím krémem, nebo vaječným koňakem.
Ingredience
Pro těsto:
- 250 g mouky
- 150 g másla
- 70 g práškového cukru
- 2 žloutky
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
Pro domácí náplň:
- 200 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička rumu (volitelně)
- 100 g mletých vlašských ořechů
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si vosí hnízda pomocí speciální formy na vosí hnízda.
- Připravte těsto: Všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady a vypracujte hladké těsto. Těsto by mělo být dostatečně tuhé, aby drželo tvar, ale dostatečně pružné, aby se dalo snadno tvarovat.
- Těsto rozdělte do formy na vosí hnízda. Udělejte v každém kousku důlek, ale dejte pozor, aby dno nebylo příliš tenké.
- Pečte v předehřáté troubě asi 10 až 15 minut, dokud nebudou hnízda pevná a lehce zlatavá. Poté je nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň: Bílky ušlehejte s moučkovým cukrem do pevna. Přidejte citronovou šťávu, rum (pokud používáte) a mleté ořechy. Dobře promíchejte.
- Naplňte vychladlá hnízda náplní. Můžete použít zdobící sáček nebo lžíci.
- Nechte hnízda odpočívat alespoň několik hodin (nejlépe přes noc), aby se náplň ztuhla a chutě se propojily.