Základní zálivky na zeleninové saláty jsou jednoduché, ale lahodné směsi, které dodají salátům osvěžující a tu správnou chuť. Zde je několik základních receptů na salátové zálivky, které můžete použít pro různé druhy salátů. Nejprve uvádíme ingredience pro každou zálivku a na konci článku je potom snadný postup.
Balsamiková zálivka
- 3 lžíce balzamikového octa
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Citronová zálivka
- 1/4 hrnku čerstvé citrónové šťávy
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička medu
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Bylinková zálivka
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička sušených bylinek (např. oregano, bazalka, tymián)
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Smetanová / jogurtová zálivka (Ranch – farmářská)
- 1/2 hrnku zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- 1/4 hrnku mléka
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 2 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička sušené cibule
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Sojová zálivka
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 1/4 hrnku rýžového octa
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup, jak připravit zálivku
Všechny uvedené zálivky připravte tak, že jednoduše smícháte všechny přísady v míse a dobře promícháte. Před podáváním zálivku zamíchejte do salátu podle své chuti. Saláty s těmito zálivkami budou svěží a chutné. Můžete také experimentovat s různými ingrediencemi a přidávat další bylinky, koření nebo ochucovadla, aby se zálivka co nejvíc seděla vašim chuťovým pohárkům.