Jednoduchý a výborný recept na zapečené brambory v troubě. Můžete je zapéct s mletým, uzeným, nebo kuřecím masem, případně zvolit nějakou kvalitní uzeninu. Velkou výhodou tohoto receptu je jeho variabilita, kdy můžete experimentovat a do zapečených brambor přidat ingredience podle svých chutí.
Ingredience
- 4 velké brambory
- 400 – 500 g masa
- mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí nebo mix)
- uzené nebo kuřecí maso, případně jiná uzenina
- 1 cibule, nakrájená na jemné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 g strouhaného sýra (čedar, eidam nebo jiný oblíbený sýr)
- Smetana nebo zakysaná smetana (volitelně)
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Můžete použít strouhadlo nebo ostrý nůž, aby byly plátky co nejvíce stejné.
- Maso nebo uzeninu osmahněte na pánvi dozlatova. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a papriku a smažte spolu dalších pár minut, dokud se zelenina nezjemní.
- Přidejte krájená rajčata, oregano, tymián, papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni asi 10 až 15 minut, aby se chutě propojily.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Vymažte zapékací formu máslem nebo olejem. Položte na dno jednu vrstvu plátků brambor, tak aby se překrývaly.
- Na brambory rozetřete polovinu mletého nebo jiného masa se zeleninou. Pokryjte další vrstvou brambor a poté opakujte s druhou polovinou masa.
- Na vrch naskládejte poslední vrstvu brambor a posypte strouhaným sýrem.
- Zapékací formu přikryjte alobalem nebo pečicím papírem a dejte do předehřáté trouby. Pečte asi 30 minut.
- Poté odstraňte alobal nebo pečicí papír a vraťte zapékací formu zpět do trouby. Pečte dalších 15 až 20 minut, nebo dokud se brambory na vrchu nezačnou zapékat do zlatova a sýr se nerozpustí.
- Hotové zapečené brambory s mletým, uzeným nebo kuřecím masem podávejte horké. Můžete je ozdobit čerstvým bylinkovým lístkem a případně přidat lžíci smetany nebo zakysané smetany na vrch.
Tento recept na zapečené brambory v troubě ať už s mletým nebo jiným masem je výborným pokrmem na oběd či večeři. Doporučujeme ho podávat s čerstvým chlebem nebo zeleninovým salátem. Skvělá je také kyselá okurka.
Další tipy na zapečené brambory v troubě
Zde jsou některé další tipy na luxusní zapečené brambory v troubě, které mohou být trochu složitější, ale pokud jste v kuchyni jako doma, tak vás nic nezastaví a recept si navíc ještě podle sebe vylepšíte.
- Zapečené brambory se špenátem a sýrem: Přidejte do bramborového základu na pečení přidejte také nastrouhaný sýr a čerstvý špenát. Můžete špenát předem osmahnout na pánvi a poté smíchat s bramborami a sýrem. Pečte, dokud se sýr na vrchu nezezlátne a brambory nejsou měkké.
- Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí: Přidejte k bramborům na pečení nakrájené kuřecí maso a brokolici. Kuřecí maso můžete předem osmažit na pánvi a brokolici lehce povařit, aby byla měkká. Smíchejte všechny ingredience a pečte, dokud brambory nezměknou a jejich povrch nezezlátne.
- Zapečené brambory s lososem a koprovou omáčkou: Přidejte k bramborovému základu na pečení lososové filety a připravenou koprovou omáčky. Položte lososové filety na vrch brambor a zalijte je koprovou omáčkou. Pečte v troubě, dokud není losos propečený a brambory nejsou měkké.
- Zapečené brambory s fazolkami a kukuřicí: Přidejte k bramborovému základu na pečení vařené fazolky a kukuřici. Smíchejte všechny ingredience a pečte, dokud brambory nezměknou a povrch nechytne zlatavou barvu. Podávejte s plátkem avokáda nebo zakysanou smetanou.
Tyto jsou jen některé nápady na zapečené brambory v troubě. Můžete se inspirovat a přizpůsobit recepty podle svého vkusu a oblíbených ingrediencí, případně podle toho, co máte právě po ruce a potřebujete zpracovat.