Zapečené brambory v troubě – recept s mletým, uzeným nebo kuřecím

Jednoduchý a výborný recept na zapečené brambory v troubě. Můžete je zapéct s mletým, uzeným, nebo kuřecím masem, případně zvolit nějakou kvalitní uzeninu. Velkou výhodou tohoto receptu je jeho variabilita, kdy můžete experimentovat a do zapečených brambor přidat ingredience podle svých chutí.

Ingredience

  • 4 velké brambory
  • 400 – 500 g masa
    • mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí nebo mix)
    • uzené nebo kuřecí maso, případně jiná uzenina
  • 1 cibule, nakrájená na jemné kousky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 200 g strouhaného sýra (čedar, eidam nebo jiný oblíbený sýr)
  • Smetana nebo zakysaná smetana (volitelně)

Postup

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Můžete použít strouhadlo nebo ostrý nůž, aby byly plátky co nejvíce stejné.
  2. Maso nebo uzeninu osmahněte na pánvi dozlatova. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a papriku a smažte spolu dalších pár minut, dokud se zelenina nezjemní.
  3. Přidejte krájená rajčata, oregano, tymián, papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni asi 10 až 15 minut, aby se chutě propojily.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C.
  5. Vymažte zapékací formu máslem nebo olejem. Položte na dno jednu vrstvu plátků brambor, tak aby se překrývaly.
  6. Na brambory rozetřete polovinu mletého nebo jiného masa se zeleninou. Pokryjte další vrstvou brambor a poté opakujte s druhou polovinou masa.
  7. Na vrch naskládejte poslední vrstvu brambor a posypte strouhaným sýrem.
  8. Zapékací formu přikryjte alobalem nebo pečicím papírem a dejte do předehřáté trouby. Pečte asi 30 minut.
  9. Poté odstraňte alobal nebo pečicí papír a vraťte zapékací formu zpět do trouby. Pečte dalších 15 až 20 minut, nebo dokud se brambory na vrchu nezačnou zapékat do zlatova a sýr se nerozpustí.
  10. Hotové zapečené brambory s mletým, uzeným nebo kuřecím masem podávejte horké. Můžete je ozdobit čerstvým bylinkovým lístkem a případně přidat lžíci smetany nebo zakysané smetany na vrch.

Tento recept na zapečené brambory v troubě ať už s mletým nebo jiným masem je výborným pokrmem na oběd či večeři. Doporučujeme ho podávat s čerstvým chlebem nebo zeleninovým salátem. Skvělá je také kyselá okurka.

Další tipy na zapečené brambory v troubě

Zde jsou některé další tipy na luxusní zapečené brambory v troubě, které mohou být trochu složitější, ale pokud jste v kuchyni jako doma, tak vás nic nezastaví a recept si navíc ještě podle sebe vylepšíte.

  1. Zapečené brambory se špenátem a sýrem: Přidejte do bramborového základu na pečení přidejte také nastrouhaný sýr a čerstvý špenát. Můžete špenát předem osmahnout na pánvi a poté smíchat s bramborami a sýrem. Pečte, dokud se sýr na vrchu nezezlátne a brambory nejsou měkké.
  2. Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí: Přidejte k bramborům na pečení nakrájené kuřecí maso a brokolici. Kuřecí maso můžete předem osmažit na pánvi a brokolici lehce povařit, aby byla měkká. Smíchejte všechny ingredience a pečte, dokud brambory nezměknou a jejich povrch nezezlátne.
  3. Zapečené brambory s lososem a koprovou omáčkou: Přidejte k bramborovému základu na pečení lososové filety a připravenou koprovou omáčky. Položte lososové filety na vrch brambor a zalijte je koprovou omáčkou. Pečte v troubě, dokud není losos propečený a brambory nejsou měkké.
  4. Zapečené brambory s fazolkami a kukuřicí: Přidejte k bramborovému základu na pečení vařené fazolky a kukuřici. Smíchejte všechny ingredience a pečte, dokud brambory nezměknou a povrch nechytne zlatavou barvu. Podávejte s plátkem avokáda nebo zakysanou smetanou.

Tyto jsou jen některé nápady na zapečené brambory v troubě. Můžete se inspirovat a přizpůsobit recepty podle svého vkusu a oblíbených ingrediencí, případně podle toho, co máte právě po ruce a potřebujete zpracovat.

Napsat komentář