Zapečené brambory s kuřecím masem a smetanou – recept

Zapečené brambory s kuřecím masem a smetanou jsou jednoduchým a chutným jídlem, které je ideální na oběd nebo i na večeři. Stačí vám k tomu brambory, kuřecí prsa a pak několik dalších ingrediencí, které určitě máte doma. Podle chuti můžete u těchto zapečených brambor upravit podle sebe také například koření navíc a recept si tak jednoduše upravit.

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsíček
  • 800 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku jemně nasekané
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra (například eidam, gouda nebo třeba parmezán)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  2. Brambory oloupejte, opláchněte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli jemně nakrájejte.
  3. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte nakrájené kuřecí maso na kostky a osmahněte ho dozlatova. Přidejte nakrájený česnek a osmahněte ho ještě asi 1 minutu, dokud se hezky nerozvoní.
  4. Vymažte si zapékací mísu olejem nebo máslem a naskládejte do ní první vrstvu brambor. Přidejte vrstvu kuřecího masa s cibulí a česnekem. Pokračujte takto, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Na závěr ale dejte vrstvu brambor.
  5. Smetanu ke šlehání smíchejte se solí a pepřem podle chuti. Touto směsí zalijte zapékací mísu.
  6. Posypte strouhaným sýrem podle vašeho výběru a dejte do trouby.
  7. Pečte brambory s kuřecím masem asi tak 50 minut, nebo dokud brambory nejsou měkké a povrch není hezky dozlatova a křupavý.
  8. Podávejte hotové zapečené brambory s kuřecím masem a se smetanou ozdobené například nasekaným koprem nebo petrželí. Podle chuti můžete brambory ještě posypat dalším nastrouhaným sýrem.

Napsat komentář