Opravdu vynikající způsob, jak připravit šťavnaté a chutné vepřové maso. Tyto zapečené kotlety na šlehačce s bramborami jsou luxusní, a přitom to není nijak složitý recept. Než se kotlety upečou, můžete navíc připravit také nějaký osvěžující zeleninový salát.
Ingredience
Vepřové kotlety
- 4 vepřové kotlety
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
Omáčka
- 1 cibule jemně nasekaná
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 hrnky kuřecího vývaru
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petržel na ozdobení
Brambory
- 4 velké brambory, oloupané, vhodný varný typ
- 1/2 hrnku mléka
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
Vepřové kotlety
- Opláchnuté a osušené vepřové kotlety osolte a opepřete.
- Rozehřejte olej na pánvi na střední teplotu.
- Krátce osmahněte kotlety na pánvi z obou stran dozlatova.
Omáčka
- Na pánvi, ve které jste dělali kotlety, osmahněte cibuli na másle, dokud není měkká a sklovitá.
- Přidejte hladkou mouku a promíchejte.
- Postupně přilijte kuřecí vývar za stálého míchání, abyste zabránili tvorbě hrudek.
- Přidejte smetanu ke šlehání a vařte omáčku, dokud nezhoustne. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
Příprava brambor
- Brambory uvařte ve slané vodě, dokud nejsou měkké.
- Potom je sceďte a rozmačkejte je kaši. Přidejte máslo, mléko, sůl a pepř podle chuti. Dobře promíchejte. Můžete brambory také nakrájet na kolečka (v tom případě je nevařte úplně do měkka a použijte varný typ A).
Zapečení kotlet
- Dejte kotlety do pekáče.
- Nalijte připravenou omáčku přes kotlety.
- Rozprostřete bramborovou kaši kolem vepřových kotlet.
- Dejte pekáč do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 20 až 25 minut, dokud nevznikne lehká kůrčička.
- Ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou před podáváním.
Jedná se o skvělé hlavní jídlo. Zapečené kotlety na šlehačce s bramborami nebo s bramborovou kaší se skvěle hodí na nedělní oběd nebo na večeři. Kombinace vepřového masa, šlehačky a bramborové přílohy je prostě dokonalá.