Zapečené kotlety na šlehačce s bramborem – recept

Opravdu vynikající způsob, jak připravit šťavnaté a chutné vepřové maso. Tyto zapečené kotlety na šlehačce s bramborami jsou luxusní, a přitom to není nijak složitý recept. Než se kotlety upečou, můžete navíc připravit také nějaký osvěžující zeleninový salát.

Ingredience

Vepřové kotlety

  • 4 vepřové kotlety
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na smažení

Omáčka

  • 1 cibule jemně nasekaná
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petržel na ozdobení

Brambory

  • 4 velké brambory, oloupané, vhodný varný typ
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

Vepřové kotlety

  1. Opláchnuté a osušené vepřové kotlety osolte a opepřete.
  2. Rozehřejte olej na pánvi na střední teplotu.
  3. Krátce osmahněte kotlety na pánvi z obou stran dozlatova.

Omáčka

  1. Na pánvi, ve které jste dělali kotlety, osmahněte cibuli na másle, dokud není měkká a sklovitá.
  2. Přidejte hladkou mouku a promíchejte.
  3. Postupně přilijte kuřecí vývar za stálého míchání, abyste zabránili tvorbě hrudek.
  4. Přidejte smetanu ke šlehání a vařte omáčku, dokud nezhoustne. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.

Příprava brambor

  1. Brambory uvařte ve slané vodě, dokud nejsou měkké.
  2. Potom je sceďte a rozmačkejte je kaši. Přidejte máslo, mléko, sůl a pepř podle chuti. Dobře promíchejte. Můžete brambory také nakrájet na kolečka (v tom případě je nevařte úplně do měkka a použijte varný typ A).

Zapečení kotlet

  1. Dejte kotlety do pekáče.
  2. Nalijte připravenou omáčku přes kotlety.
  3. Rozprostřete bramborovou kaši kolem vepřových kotlet.
  4. Dejte pekáč do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 20 až 25 minut, dokud nevznikne lehká kůrčička.
  5. Ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou před podáváním.

Jedná se o skvělé hlavní jídlo. Zapečené kotlety na šlehačce s bramborami nebo s bramborovou kaší se skvěle hodí na nedělní oběd nebo na večeři. Kombinace vepřového masa, šlehačky a bramborové přílohy je prostě dokonalá.

Napsat komentář