Máte úrodu broskví a chcete si je uchovat také na pozdější, chladnější měsíce? Zavařování broskví je skvělý způsob, jak toho docílit a mít po ruce broskve z vlastní zahrádky po celý rok.
Ingredience
- Broskve
- Cukr
- Voda
- Citronová šťáva (volitelné)
Postup
- Připravte si sterilizované sklenice s uzávěry. Můžete je vyvařit ve vroucí vodě nebo použít sterilizované sklenice a nová víčka.
- Oloupejte broskve a zbavte je pecek. Můžete je nakrájet na menší kousky podle vašich preferencí.
- Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Množství cukru záleží na sladkosti broskví a vaší preferenci. Obvykle se používá poměr 1:1, tedy stejné množství cukru jako broskví.
- Přiveďte vodu s cukrem k varu a nechte cukr rozpustit. Poté snižte teplotu na střední a přidejte broskve.
- Vařte broskve v cukrovém sirupu asi 5 až 10 minut, nebo dokud nejsou broskve jemné a měkké. Můžete přidat trochu citronové šťávy, která pomůže udržet svěžest a zabrání zhnědnutí broskví.
- Vychladlé broskve naskládejte do sterilizovaných sklenic a zalijte horkým cukrovým sirupem, který zůstal z vaření broskví. Sklenice by měly být naplněny až ke kraji, aby se minimalizovala přítomnost vzduchu.
- Uzavřete sklenice víčky a otočte je vzhůru nohama. Nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
- Sklenice s broskvemi můžete uložit na temné a chladné místo, jako je například sklep nebo spíž. Zavařené broskve by měly vydržet několik měsíců, případně i déle.
Můžete si tak uchovat chutné broskve i mimo sezónu a využít je v různých receptech, jako jsou koláče, zákusky, ovocné saláty nebo je můžete jíst samotné jen tak na chuť.