Letní zeleninová polévka – nejen sezónní recept

Zde je recept na letní zeleninovou polévku, kterou můžete připravit z čerstvé, sezónní zeleniny. Můžete ji ale udělat kdykoliv během roku a také použít třeba mraženou zeleninu. S touto polévkou můžete celkem dost experimentovat a míchat různé druhy zeleniny a zkoušet koření podle libosti.

Ingredience

  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 2 brambory, nakrájené na kostičky
  • 1 paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 cuketa, nakrájená na kostičky
  • 100 g zelených fazolí, nakrájených na menší kousky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 ml vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Petrželka nebo koriandr na ozdobu

Postup

  1. V hrnci zahřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmahněte cibuli dozlatova.
  2. Přidejte nakrájený česnek a osmahněte ho spolu s cibulí asi 1 minutu.
  3. Přidejte nakrájenou mrkev, brambory, papriku, cuketu a zelené fazole. Promíchejte.
  4. Přilijte zeleninový vývar a vodu. Přiveďte k varu.
  5. Přidejte sušený tymián a rozmarýn. Dochutíme solí a pepřem.
  6. Poté, co zeleninová polévka začne vařit, snižte teplotu na střední a vařte ji pod pokličkou asi 20 až 30 minut, nebo dokud zelenina nezměkne tak akorát.
  7. Ochutnejte polévku a případně ji dochuťte solí a pepřem podle svého vkusu.
  8. Hotovou letní zeleninovou polévku můžete ozdobit nasekanou petrželkou nebo třeba koriandrem.

Tato skvělá zeleninová polévka je plná chuti a zdravých ingrediencí. Můžete přizpůsobit recept podle svého vkusu a preferencí přidáním dalších zelenin, jako je květák, brokolice nebo špenát. Můžete také přidat bylinky a koření podle svého gusta. V případě, že máte mraženou zeleninu, můžete samozřejmě využít i tuto.

Jakou zeleninu do zeleninové polévky můžeme použít

Do zeleninové polévky můžete přidat různé druhy zeleniny podle svého vkusu. Zde je seznam několika oblíbených zelenin, které se často používají. Některá zelenina se používá vždy, jinou můžete zkoušet libovolně kombinovat.

  • Cibule a česnek: Dodávají polévce výraznou chuť a aroma.
  • Mrkev: Sladká mrkev je běžnou součástí zeleninových polévek. Můžete ji nakrájet na kolečka nebo na kostičky.
  • Brambory: Brambory dodávají polévce krémovou texturu a plnost. Nakrájejte je na menší kostičky.
  • Paprika: Paprika přidává do polévky barvu a sladkou chuť. Můžete použít různé barvy papriky pro větší pestrost.
  • Cuketa: Cuketa má jemnou chuť a texturu. Nakrájejte ji na kostičky nebo plátky.
  • Ředkvičky: Ředkvičky jsou osvěžující a dodávají polévce lehkou pikantnost. Můžete je nakrájet na tenké plátky.
  • Brokolice: Brokolice je bohatá na vitamíny a vlákninu. Rozdělte ji na menší růžičky.
  • Kukuřice: Kukuřice přidává do polévky sladkou chuť a texturu. Použijte čerstvou kukuřici nebo mraženou.
  • Špenát: Špenát je bohatý na železo a další živiny. Můžete ho přidat do polévky až ke konci vaření.
  • Petržel: Petržel dodává polévce svěžest a hezky polévku dozdobí. Můžete ji nasekat a použít jako ozdobu na konci.

Toto jsou jen některé možnosti, jakou zeleninu můžete přidat do zeleninové polévky. Můžete si však přizpůsobit recept svým preferencím a použít i další druhy zeleniny, které máte rádi.

Napsat komentář