Zeleninová polévka s cizrnou je nejen výborná, ale zároveň chutná a zdravá, což je vzácná kombinace. Cizrna dodává do polévky bílkoviny a vlákninu, zatímco zelenina ji obohacuje o vitamíny a minerály. Jedná se opravdu o povedenou polévku, kterou byste měli zařadit do svého jídelníčku mnohem častěji.
Ingredience
- 1 hrnek vařené cizrny, cizrna z plechovky
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 mrkve (nakrájené na kolečka)
- 2 brambory (nakrájené na kostičky)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo rajčatového pyré
- 6 hrnků zeleninového vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka (na ozdobu)
Postup
- Pokud používáte sušenou cizrnu, namočte ji do vody na několik hodin nebo přes noc potom ji uvařte do měkka. Pokud použijete cizrnu z plechovky, tak ji pouze propláchněte a sceďte.
- V hrnci na středním výkonu rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli, česnek a osmahněte, dokud není cibule sklovitá a hezky se nerozvoní.
- Přidejte mletý kmín, mletou papriku, kurkumu a promíchejte. Nechte koření hezky rozvonět.
- Přidejte nakrájené brambory s mrkví a promíchejte společně s cibulí a kořením. Směs nechte restovat asi 5 minut.
- Přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte.
- Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Následně snižte plamen na minimum a vařte, dokud nebude zelenina měkká zhruba asi 15 až 20 minut.
- Přidejte vařenou cizrnu a nechte ji prohřát.
- Ochutnejte zeleninovou polévku a přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Podávejte zeleninovou polévku s cizrnou posypanou čerstvou petrželkou.
Zeleninová polévka s cizrnou je velice chutná a navíc výživná. Je bohatá na vitaminy, vlákninu, bílkoviny a připravíte ji je rychle a snadno, aniž byste byli vyloženě zkušený kuchař nebo kuchařka.