Zelňačka s uzeným masem nebo klobásou a smetanou – recept

Zelňačka s klobásou nebo uzeným masem je tradiční polévka ze zelí, která je oblíbená zejména v české a slovenské kuchyni. Zde je jednoduchý recept volitelně se zakysanou. Podle chuti můžete přidat buď nějakou dobrou klobásu nebo uzené maso.

Ingredience

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l vývar (masový nebo zeleninový)
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • Sůl, pepř, kmín a majoránka a další koření podle chuti
  • Zakysaná smetana (na dochucení)
  • Kvalitní klobása nebo uzené maso (volitelně)

Postup

  1. Na pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova.
  2. Přidáme na kostky nakrájené brambory a chvíli je společně s cibulí opékáme.
  3. Přidáme na nudličky nakrájené kysané zelí a osmahneme je spolu s brambory a cibulí.
  4. Přidáme prolisovaný česnek a smažíme ještě chvíli.
  5. Zalijeme vývarem a přidáme koření (sůl, pepř, kmín, majoránka) podle chuti.
  6. Polévku dusíme přibližně 30 minut, dokud se zelí a brambory změknou.
  7. Hotovou zelňačku s klobásou nebo uzeným masem můžeme dochutit zakysanou smetanou a podávat s chlebem.

Toto je základní recept na zelňačku, který můžete podle svého gusta upravit přidáním dalších ingrediencí, jako je koření, uzené maso nebo klobásy. Kdo preferuje pikantní chuť, tak může přidat třeba pálivou papriku nebo dokonce chilli.

Tradiční zelňačka nejen o vánočních svátcích

Zelňačka je tradiční polévka, která má tradici v české a slovenské kuchyni. Je oblíbená zejména v chladnějších měsících a často se připravuje během zimních svátků, jako jsou Vánoce nebo Silvestr. Zelňačka se připravuje z kysaného zelí, které je hlavní ingrediencí polévky.

Tradiční recept na zelňačku zahrnuje zelí, brambory, cibuli, česnek, koření a vývar. Zelí se nejčastěji dusí společně s ostatními ingrediencemi, dokud nezměkne. Potom se polévka zahustí moukou nebo směsí mouky a octa. Dochucuje se solí, pepřem a dalším kořením podle chuti. Zelňačka se často podává se zakysanou smetanou na dochucení a zjemnění polévky.

Zelňačka má dlouhou historii a je spojována s tradičními českými a slovenskými pokrmy. Je považována za sytou a vydatnou polévku, která je ideální pro zimní období. Zelňačka také často symbolizuje domácí pohodu a rodinnou atmosféru, protože se často připravuje při společných rodinných oslavách a setkáních.

Zelňačka je oblíbená a důležitá součást české a slovenské kuchyně a její tradice se předává z generace na generaci. Každá rodina a každý kuchař může mít svůj vlastní recept na tuto tradiční polévku. Liší se také regionálně. Vyzkoušejte tento skvělý recept na tradiční zelňačku s klobásou.

Napsat komentář