Jedna ze skvělých variant na oblíbenou zelňačku. Tato výborná zelňačka s bílými fazolemi a klobásou je chutná a sytá polévka, která kombinuje zelí, bílé fazole a klobásu, takže je jasné, že se jedná o opravdu vydatnou polévku plnou skvělých ingrediencí. Tato polévka je oblíbená v různých kuchyních a může se připravovat různými způsoby a každý si ji může lehce upravit ke svému obrazu.
Ingredience
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 200 g kvalitní klobásy nebo kabanosu, na kolečka
- 2 hrnky nasekaného zelí
- 1 plechovka bílých fazolí, opláchnuté a osušené
- 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 brambora, nakrájená na kostičky
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušené majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- Trochu oleje
Postup
- Ve větším hrnci rozehřejte trochu oleje na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a klobásu. Osmahněte klobásu společně s česnekem, dokud se hezky nerozvoní.
- Přidejte mletou papriku a sušenou majoránku. Osmahněte asi minutu, dokud koření neuvolní své aroma.
- Přidejte nasekané zelí a bramboru. Vařte asi tak 5 minut, dokud zelí nezměkne.
- Přidejte bílé fazole a kuřecí nebo zeleninový vývar. Přiveďte společně k varu.
- Snižte plamen na střední a vařte polévku asi 20 minut, dokud nejsou všechny ingredience uvařené a zelí není hezky měkké.
- Ochutnejte polévku a podle potřeby přidejte ještě sůl a pepř.
- Podávejte zelňačku s fazolemi a klobásou horkou například s čerstvým chlebem.
Výborná a sytá zelňačka s bílými fazolemi a klobásou nebo jinou uzeninou je sytá, skvěle zahřeje a kombinace všech ingrediencí tvoří dokonalé jídlo, ke kterému se hodí čerstvé pečivo, ideálně chleba.