Zelný salát s křenem je výborným způsobem, jak využít sezónní zelí a dodat salátu pikantní a osvěžující chuť. Křen přidává salátu ostrou chuť, která skvěle ladí s lehce sladkým zelím. Zde je recept na zelný salát s křenem, který je plný vitamínů.
Ingredience
- 1/2 hlávky bílého zelí, jemně nastrouhané nebo nakrájené na tenké proužky
- 2 lžíce čerstvého křenu, jemně nastrouhaného
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru nebo medu
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
- Jemně nastrouhejte nebo nakrájejte zelí na tenké proužky a dejte ho do velké mísy.
- Čerstvý křen nastrouhejte na jemné nudličky nebo si jej prolisujte.
- Ve skleničce smíchejte bílý vinný ocet, olivový olej, cukr nebo med, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se cukr nebo med úplně nerozpustí.
- Zálivku nalijte na zelí s křenem a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience propojily.
- Salát nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě propojily a zelí se změkčilo.
- Před podáváním zelný salát s křenem dochuťte podle chuti, případně můžete přidat ještě trochu křenu, pokud si přejete intenzivnější pikantní chuť.
Tento zelný salát s křenem je skvělým doplňkem k masovým pokrmům, jako jsou pečené maso, grilované ryby nebo třeba párek v rohlíku. Je také výborný jako samostatný chod nebo součást zdravých obědů a večeří. Salát si můžete upravit podle svých preferencí a přidat do něj další ingredience, jako jsou nakrájená jablka, ořechy nebo rozinky.