Znojemská hovězí pečeně je tradiční český pokrm, který kombinuje hovězí maso s omáčkou z vína a zeleniny. Obvykle se podává s vařenými bramborami nebo rýží. Zkuste tento skvělý recept na přípravu Znojemské hovězí pečeně a užijte si skvělou kombinací chutí.
Ingredience
- 800 g hovězího masa (např. hovězí zadní)
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule, nakrájené na kolečka
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 2 papriky (různých barev), nakrájené na proužky
- 200 ml červeného vína
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Hovězí maso osolte a opepřete podle chuti.
- V pánvi rozehřejte olej a osmahněte krátce hovězí maso ze všech stran. Vyjměte z pánve a odložte zatím stranou.
- Do stejné pánve přidejte cibuli, mrkev, papriky a osmahněte je, dokud cibule nezměkne a zelenina nezačne měknout.
- Přidejte nasekaný česnek, sušený tymián a sušený rozmarýn. Osmahněte společně asi 2 minuty, dokud česnek nezačne intenzivně vonět.
- Přilijte červené víno s hovězím vývarem a promíchejte.
- Přidejte hovězí maso a zakryjte pánev.
- Vařte na mírném ohni asi tak 1,5 – 2 hodiny, dokud není hovězí maso měkké a omáčka nezhoustne.
- Během vaření občas omáčku promíchejte a podle potřeby dochuťte.
- Před podáváním můžete pokrm ozdobit ještě nasekanou čerstvou petrželkou.
- Znojemská hovězí pečeně se obvykle podává s bramborami, rýží, knedlíky nebo třeba bramborovou kaší.
Užijte si tuto skvělou Znojemskou hovězí pečeni, která je charakteristická a tradiční v české kuchyni. Skvěle kombinuje chuť hovězího masa, vína a koření.